Undergraduate and graduate programmes offered by the University iuav of Venice:

Via Torino

 

via Torino 153/a
30170 Mestre Venezia
tel | phone 041 5322590

 

come raggiungere la sede

how to get to via Torino

 

sede di:

laboratorio di scienza delle costruzioni

laboratorio di fisica tecnica ambientale

laboratorio di scienze della terra

 

La sede dei due laboratori sorge a Mestre, su un'area concessa dal comune alle universitÓ veneziane per la realizzazione di un polo scientifico.
Il nucleo centrale Ŕ costituito da una "struttura di contrasto" - una graticola di setti in calcestruzzo armato che si approfondisce nel sottosuolo - e da un "carro ponte", retto da due serie di pilastri.
L'edificio Ŕ stato concepito come guscio calato dall'alto a protezione del nucleo centrale, virtualmente preesistente.
Lo spazio interno Ŕ modulato dalla luce naturale, che penetra dal basso e dall'alto.

Dal basso, attraverso un'asola vetrata perimetrale che sigilla il distacco del guscio del basamento; dall'alto, attraverso una serie di lucernari minori, che incoronano il grande lucernario centrale. Un asse verticale collega idealmente la struttura ipogea alla scatola luminosa del grande lucernario, fondando nel simbolico uno spazio con caratteristiche industriali.
Le due metÓ del terrazzo di copertura, collegate dal passaggio esterno aggettante, definiscono un giardino pensile murato. Il guscio dell'edificio Ŕ finito con un paramento areato in lastroni di marmo nembro rosato.

I lucernari sono rivestiti con lastre di zinco al quarzo.
Una leggera depressione nel suolo isola il volume del nuovo laboratorio: questa vasca Ŕ realizzata in opus signinum, adoperando nell'impasto del calcestruzzo scaglie del marmo utilizzato in facciata.

 

 

seat of

LabSCo Construction Sciences Lab, FisTec Environmental Engineering Physics Lab, TerraLab for Earth Sciences

 

history

The headquarters of the Construction Sciences Lab, Environmental Engineering Physics Lab and TerraLab for Earth Sciences, inaugurated in 2003, is located in Mestre, on an area granted by the municipality to Venetian universities for the construction of a scientific development pole.

The central core of the building consists of a “contrast structure” – a reinforced concrete grid of beams, developing underground – and a "bridge structure”, supported by two series of pillars.

The building was conceived as a protection shell, lowered from above, for the virtually pre-existent central core.

The interior space is modulated by natural light, penetrating from below and from above.

Light enters from below – through a perimeter glazed window between the shell structure and the ground; and from above – through a series of smaller skylights crowning the greater central one. A vertical axis ideally connects the hypogeum structure to the light box of the large skylight, creating a symbolic space with industrial features.

The two halves of the roof terrace, connected by an outer passage, define a cantilevered garden.

The shell of the building is covered in a marble slab finishing.

The skylights are lined with quartz zinc plates.

A slight depression in the ground isolates the area of the new laboratory: this tank is made of opus signinum, mixing scales from the same marble of the fašade in the concrete mixture.